Внутрішні психологічні чинники опору змінам: тривожність, копінг-стратегії, ригідність - Громова, З.В. (Журнал сучасної психології, 2019)
Стаття присвячена обґрунтуванню внутрішніх психологічних чинників, що впливають на виникнення та інтенсивність опору змінам. Проаналізовано складові явища опору змінам й виявлено триаспектну структуру, що включає когнітивний, афективний та поведінковий компоненти. Проведено емпіричне дослідження з метою виявлення зв’язків між виділеними компонентами опору змінам та тривожністю, копінг-стратегіями та ригідністю. У статті представлені результати емпіричного дослідження, їх аналіз та інтерпретація, що свідчать про наявність зв’язку між виникненням та інтенсивністю опору змінам та такими чинниками як: тривожність, копінг- стратегії, ригідність. Зазначенно важливість врахування цих чинників при плануванні та розробці заходів з нивелювання негативних наслідків опору змінам.