Особливості психологічно-педагогічного супроводу професійного самовизначення старшокласників - Міляєва, В.Р.; Калюжна, І. П. (Журнал сучасної психології, 2019)
У статті розкрито основні аспекти ефективного психолого-педагогічного супроводу професійного самовизначення старшокласників, як процесу формування внутрішньої готовності до здійснення професійного вибору. Описано психолого-педагогічний супровід спрямований на формування та розвиток внутрішніх психологічних чинників професійного самовизначення у таких напрямах: психопрофілактика (для внутрішньої актуалізації чинників професійного самовизначення), психодіагностика (для виявлення рівня їхньої сформованості); психокорекція та розвиток (для забезпечення їхнього розвитку). Зазначено компоненти батьківської компетентності (мотиваційний, когнітивний, діяльнісний) щодо професійного самовизначення старшокласників та три основні стратегії (імперативна, маніпулятивна, розвиваюча), які зазвичай проявляються в діяльності педагогів і можуть впливати на професійне самовизначення учнів. Представлено модель психолого- педагогічного супроводу формування професійного самовизначення старшокласників. Описано три напрями роботи: психодіагностика, психокорекцію та розвиток, психопрофілактика через активну спільну взаємодію основних суб’єктів освітнього середовища: адміністрації, педагогів, психолога, соціального педагога, учнів, батьків.