Особливості прояву соціальних страхів у ранньому дорослому віці - Шевченко, Н.Ф.; Біловоденко, І.О. (Журнал сучасної психології, 2019)
В статті представлено результати емпіричного дослідження соціальних страхів в ранньому дорослому віці. Розкрито зміст поняття «соціальний страх». Виокремлено види соціальних страхів в ранньому дорослому віці та віднесено до трьох основних груп: власне Я; взаємини, спілкування; праця, соціальний світ. Результати емпіричного дослідження засвідчили наявність широкого спектру соціальних страхів в ранньому дорослому віці. Аналіз кількісних результатів дозволив констатувати виражені прояви таких соціальних страхів, як страхи невдачі та поразки, неприйняття і пригнічення, втрати. Зафіксовано фобійні прояви індивідуально-особистісних соціальних страхів, окрім страху комунікації. Визначено ієрархію соціальних страхів в ранньому дорослому віці: страх неприйняття і пригнічення; страх втрати; страх невдачі та поразки; страх самостійності; страх комунікації.