ЕМОЦІЙНЕ ВИГОРАННЯ БАТЬКІВ ДІТЕЙ З АУТИЗМОМ В УМОВАХ ВІЙНИ: ПСИХОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ І СТРАТЕГІЇ ПІДТРИМКИ - Хромець, В. А. (Журнал сучасної психології, 2025)
Статтю присвячено глибокому аналізу проблеми емоційного вигорання батьків, які виховують дітей із розладами аутистичного спектра (РАС) в умовах повномасштабної війни в Україні. Дослідження висвітлює багатоаспектний вплив воєнних дій на психічний та емоційний стан цих сімей. Війна є не лише посилювальним чинником для існуючих викликів, пов’язаних із вихованням дитини з особливими потребами, а й джерелом нових, надзвичайно стресових факторів. До них належать: постійна загроза життю, вимушена міграція, руйнування звичного повсякденного укладу та обмежений доступ до необхідних спеціалізованих послуг.У статті детально розглядаються ключові психологічні механізми, що сприяють виникненню та поглибленню емоційного вигорання. Серед основних чинників виділено хронічний стрес, спричинений війною, психологічну травматизацію, відчуття безсилля перед обставинами, соціальну ізоляцію, а також надмірну відповідальність і постійну тривогу за майбутнє дитини. Особливу увагу приділено взаємозв’язку між пережитим травматичним досвідом війни та формуванням посттравматичного стресового розладу (ПТСР) у батьків. Цей стан значно ускладнює їхню здатність ефективно підтримувати свою дитину та адекватно реагувати на її потреби, створюючи замкнене коло стресу та вигорання.На основі отриманих даних та аналізу розроблено практичні стратегії психологічної підтримки, спрямовані на запобігання та подолання емоційного вигорання. Ці стратегії включають як індивідуальні, так і групові форми роботи, зокрема: психологічне консультування, психоосвіту, навчання ефективним копінговим стратегіям, тренінги зі стресостійкості та методи саморегуляції. Підкреслюється також критична важливість створення безпечних просторів для батьків, де вони можуть отримати підтримку та відчути належність. Стаття наголошує на потребі у системній державній підтримці, що забезпечує доступ до якісних психологічних та соціальних послуг. Запропоновані практичні рекомендації є цінними для фахівців, психологів, соціальних працівників та представників громадських організацій, які працюють із сім’ями, що опинилися в кризових ситуаціях.