ПРОЦЕС ПРИЙНЯТТЯ РОЛІ В КОМАНДІ ЯК ВАЖЛИВА ДЕТЕРМІНАНТА ЕФЕКТИВНОЇ КОМАНДНОЇ ВЗАЄМОДІЇ - Савченко, А. І. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті представлено результати теоретичного аналізу процесу прийняття особистістю власної ролі в команді. Актуальність дослідження зумовлена тим, що в сучасному світі, де пандемії, цифрова трансформація та глобалізація змінили характер роботи, робочі команди стають усе більш розподіленими й мультикультурними, що ускладнює взаєморозуміння та знижує загальну ефективність. Відсутність чіткого розуміння й самого процесу прийняття ролі та його впливу на загальну ефективність командної роботи призводить до конфліктів, зниження мотивації та втрати продуктивності. У роботі розглянуто різні підходи до вивчення процесу прийняття власної ролі в команді, подано визначення конструкту «прийняття ролі» як динамічного когнітивного процесу, спрямованого на формування в певної моделі поведінки, що є результатом усвідомленого осмислення обов’язків і сфер відповідальності в команді. Виокремлено основні зовнішні й внутрішні чинники ефективного прийняття ролі. Серед внутрішніх чинників визначено очікування відносно власної ролі, очікування інших учасників групи щодо виконавця ролі; сформована модель поведінки, що забезпечують виконання ролі. Визначено основні характеристики процесу прийняття командної ролі: когнітивна природа, динамічний характер, тривалість, усвідомлений характер, залежність від зовнішніх і внутрішніх чинників, міцний зв’язок із результативністю, груповою ефективністю тощо. Точне визначення терміна «прийняття ролі» виявиться корисним для коучів, керівників, психологів та інших експертів, зайнятих роботою з груповими колективами, адже забезпечить глибоке розуміння причин появи конфліктів ролей, порушень колективних правил та ускладнень у взаємодії всередині команди. Виходячи з такого ясного розуміння сутності поняття «прийняття ролі», стане можливим створення психологічних заходів, орієнтованих на посилення мотивації, адаптації й рівня задоволеності членів колективу, що, у свою чергу, сприятиме успішному досягненню спільних цілей групи. Ці знання допоможуть розробити оцінку та прогноз поведінки в членів команди, покращить їхню групову адаптацію, динаміку й клімат у команді.