СУБ’ЄКТИВНІ ЧИННИКИ ЗАДОВОЛЕНОСТІ ОБРАЗОМ ФІЗИЧНОГО Я В ДІВЧАТ ЮНАЦЬКОГО ВІКУ - Шевченко, Н. Ф.; Капустник, Г. В. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті представлено результати емпіричного дослідження суб’єктивних чинників задоволеності образом фізичного Я в дівчат юнацького віку. Актуальність дослідження зумовлена тим, що юнацький вік є сенситивним періодом формування образу фізичного Я, коли під впливом соціокультурних стандартів зовнішності й медіа незадоволеність тілом може спричиняти зниження самооцінки, розвиток негативних психологічних станів і ризикованої поведінки. Образ фізичного Я визначено як багатовимірне психічне утворення, що включає перцептивні, когнітивні й афективні компоненти, що пов’язані із зовнішнім виглядом і функціональними характеристиками тіла. Розглянуто поняття незадоволеності (наявність внутрішнього конфлікту між реальним та ідеальним образом фізичного Я) і задоволеності (гармонійний стан прийняття власної зовнішності, що характеризується збігом або незначною розбіжністю між реальним та ідеальним образом фізичного Я) образом фізичного Я. За результатами діагностики образу фізичного Я сформовано три дослідні групи, диференційовані за рівнем задоволеності образом фізичного Я. У респонденток із низьким рівнем задоволеності зовнішністю зафіксовано занижені показники самоповаги, аутосимпатії та самоставлення; при помірному рівні – середні значення; найвищі показники спостерігаються в дівчат із високою задоволеністю образом фізичного Я, що свідчить про позитивне самосприйняття й емоційне благополуччя. Для всіх груп характерне домінування внутрішніх і міжособистісних аспектів перфекціонізму над соціально приписаними. Найвищі показники самовимогливості виявлено в групі з низькою задоволеністю зовнішністю, тоді як орієнтація на інших – у групі з високою задоволеністю. Соціально приписаний перфекціонізм в усіх групах перебуває на середньому рівні. За даними дослідження психологічного благополуччя встановлено, що в групах з низьким і помірним рівнем задоволеності образом фізичного Я благополуччя відповідає середньому рівню, тоді як у ІІІ групі воно є високим, що підтверджує тісний зв’язок між задоволеністю зовнішністю та психологічним благополуччям. Результати множинного регресійного аналізу дали змогу підтвердити висунуте припущення.