Особливості гендерної ідентичності носіїв субкультури чайлдфрі - Ткалич, М.Г.; Мітіна, А.Р. (Журнал сучасної психології, 2018)
Дослідження гендерної ідентичності чайлдфрі обумовлено тим, що батьківство сприймається як частина ідентичності людини, а відмова від народження дітей сприймається в суспільстві як невідповідність нормі. Добровільна бездітність є вибором особистостей, що свідомо відмовляються від народження дітей. Субкультура «чайлдфрі» передбачає певні особливості ідентичності її носіїв, обумовлені специфікою їх належності до субкультури та ставленням суспільства до цього феномену та соціальної групи. Гендерна ідентичність представників «чайлдфрі» характеризується відсутністю посилань на бажання бути батьками, на репродуктивні можливості, сімейні ролі. Спостерігається трансформація гендерних ролей, уявлень, щодо чоловіків та жінок: більшість опитаних жінок-чайлдфрі проявляють маскулінні характеристики та зорієнтовані на професійний розвиток, самоактуалізацію та самореалізацію. Для чоловіків бути чайлдфрі – це життя задля свого задоволення, можливість стабільно бути матеріально забезпеченими та отримувати розуміння, підтримку від однодумців.