Теоретичний аналіз феномену «агресивність особистості» - Трофимчук, В.В. (Журнал сучасної психології, 2018)
Стаття присвячена теоретичному аналізу основних аспектів агресивності особистості. Проаналізовано основні погляди науковців на поняття «агресивність» у психологічній літературі. Визначено сутність поняття «агресивність», «агресивність особистості», «агресія». Скомпоновано основні наукові підходи до характеристики агресивності особистості, яка розуміється як інтегрована сукупність властивостей особистості, що виражається у потенційній готовності до позитивних чи негативних дій, які залежать від впливу різного роду чинників. Представлено позиції науковців до дослідження психологічних особливостей агресивності особистості як психологічного феномена: етологічного (агресивність як прояв інстинкту), соціологічного (агресивність як результат соціалізації), діяльнісного (агресивність як готовність до дій), мотиваційного (агресивність як спонука до агресивних дій), поведінкового (агресивність як свідома агресивна поведінка), аксіологічного (агресивність як емоційний стан), особистісного (агресивність як властивість особистості). Охарактеризовано як позитивні, так і негативні риси агресивності особистості.