Соціально-психологічні особливості цілепокладання у контексті споживчої поведінки - Гомольська, Л.П. (Журнал сучасної психології, 2017)
У статті наведено результати емпіричного дослідження особливостей цілепокладання у контексті споживчої поведінки. На вибірці студентської молоді встановлено, що переважна кількість досліджуваних виявляє наміри реалізувати споживчу поведінку середнього рівня вираженості. Визначено статистично значущі відмінності у намірах споживачів, особливо жінок, щодо придбання одягу й аксесуарів, автомобілів і, на рівні тенденції, косметики. Установлено, що наміри споживачів щодо споживання зазначених груп товарів посилюються із зростанням рівня доходів на члена сім’ї. Виявлено, що в цілому йдеться переважно про середній рівень відданості досліджуваних споживачів матеріальним потребам і бажанням, при цьому придбання й споживання товарів / послуг асоціюється насамперед з прагненням щастя на противагу прагненню досягненню успіху чи самому процесу придбання й споживання як такому. Показано, що із зростанням лояльності споживачів показники матеріалізму стають вищими, особливо для чоловіків. Констатовано, що врахування соціально‐психологічних особливостей цілепокладання сприятиме організації більш ефективної взаємодії споживачів з брендом.