Індивідуально-психологічні чинники духовного розвитку особистості - Донець, С.І. (Журнал сучасної психології, 2017)
Стаття    присвячена теоретичному  аналізу  індивідуально-психологічних  чинників  духовного  розвитку  особистості.  Автором  проаналізовано основні підходи до розуміння поняття духовність та духовний розвиток. Запропоноване авторське трактування означених дефініцій. Подається   теоретичний   аналіз   та   обґрунтування   таких   індивідуально-психологічних   чинників   духовного розвитку як: рівень задоволеності основних потреб, структура життєвих цінностей та система життєвих смислів. Значна увага надається вищим потребам особистості як факторам духовного розвитку, а саме – потребі у самоактуалізації. Однак визначальними все ж є цінності та смисл. Вказані чинники є взаємопов’язаними та взаємозумовленими у структурі особистості. Автор підкреслює, що проведений теоретичний аналіз та виокремлення «тріади духовного розвитку» дають підстави щодо подальшого емпіричного дослідження означеної проблеми.