Методологічні труднощі аналізу стереотипів зовнішності та їх гендерно‐вікових відмінностей - Зінченко, Т.П. (Журнал сучасної психології, 2017)
Стаття  присвячена  аналізу  проблеми  вивчення  стереотипів  зовнішності,  їх  гендерно-вікових  відмінностей.  Окреслено основні теоретичні та методологічні підходи до вивчення процесу стереотипізації, соціальних стереотипів, проблем дискримінації. Нами вказано на наявність методологічних труднощів у вивченні стереотипів зовнішності: розпливчастість категорії «зовнішнього вигляду» ускладнює чітку операционализацию понять, а множинність існуючих критеріїв «краси» – розробку об’єктивного інструментарію його оцінки. Стереотипи зовнішності неможливо вивчати у відірваності від гендерних   та   вікових   характеристик   людіни,   оскільки   вони   є   важливими   як   індивідуально‐психологічними,   так   і стратифікаційними категоріями. В роботі також визначені гендерні відмінності стереотипів зовнішності та гендерно-‐вікові особливості. В контексті цього розглянуто феномени ейджизму та лукізму, представлено напрямки емпіричного вивчення даних феноменів