Типи персоналу комерційних організацій щодо орієнтації на клієнта: зв’язок з чиниками мезо- та мікрорівня - Карамушка, Л.М.; Гончаренко, Я.В. (Журнал сучасної психології, 2017)
У  статті  на  основі  емпіричного  дослідження  виділено  чотири  типи персоналу комерційних організацій щодо орієнтації на клієнта: «директивний»; «емоційно обізнаний»; «власне орієнтований на клієнта»; «не спрямований на  взаємодію».  Констатовано  недостатню  вираженість  кількості  персоналу, яка належить до типу «власне орієнтований на клієнта». Розкрито зв’язок типів персоналу комерційних організацій щодо його орієнтації на клієнта та чинників організації мезорівня  (характеристик  організації):  сфера,  в  якій працює організація; форма  власності організації; кількість осіб, які працюють в організації; термін існування організації. Охарактеризовано зв’язок типів персоналу комерційних організацій щодо його орієнтації на клієнта та чинників мікрорівня (характеристик персоналу):  посада  в  організації;  рівень  освіти;  тип  освіти;  стаж  трудової  діяльності;  стаж роботи на посаді; вік; стать.