Оцінка ефективності програми розвитку професійної свідомості майбутніх вчителів - Шевченко, Н.Ф. (Журнал сучасної психології, 2017)
У статті представлено оцінку ефективності впровадження програми розвитку професійної свідомості майбутніх вчителів. Розглянуто основні положення, змістові та організаційні аспекти розвивальної програми. Ефективним засобом розвитку професійної  свідомості  майбутніх  вчителів  визнано  психолого-‐педагогічний  супровід  −  системно  організовану  педагогом діяльність студентів, у процесі якої створюються оптимальні психологічні умови з метою сприяння розвитку професійної свідомості у період професійної підготовки. Визначено індикатори динаміки розвитку професійної свідомості майбутніх вчителів − кількісні зміни показників за компонентами професійної свідомості (значеннями, смислами, чуттєвою тканиною). Доведено, що сприяння розвитку професійної свідомості майбутніх вчителів можливе за умови належної організації   психолого-‐педагогічного   супроводу   під   час   навчання   у   вищій   школі;   визнано   ефективність   розробленої програми.