Милосердя медичних працівників та працівників інших професій: порівняльний аналіз розвитку - Шевченко, Н.Ф.; Науменко, С.О. (Журнал сучасної психології, 2017)
У статті представлено результати емпіричного дослідження особливостей милосердя медичних працівників та працівників інших професій. Визначено місце милосердя у структурі особистості, а саме на перетині структури моральних основ та індивідуальних якостей особистості. Засвідчено наявність особливостей розвитку милосердя у медичних працівників та певні відмінності у показниках милосердя у представників обох груп. З’ясовано, що, на відміну від працівників інших професій, милосердя медичних працівників засновується на якостях, пов’язаних із професійним виконанням обов’язків. Установлено, що медичні працівники, на відміну від працівників інших професій, у своїй поведінці демонструють вищу готовність до надання допомоги (що можна розглядати у контексті готовності здійснення «акту милосердя») та більш позитивне сприйняття допомоги від іншої людини.