Особливості взаємозв’язку самооцінки та афіліації у студентів - Губа, Н.О.; Дудко, А.О. (Журнал сучасної психології, 2016)
У статті  розглядається поняття мотиву афіліації, його сутність і роль у розвитку особистості. Зроблено припущення про вплив на цю якість самооцінки людини, що є основною характеристикою особистості. Емпіричне дослідження проводилось серед студентів Запорізького національного університету, другого курсу. Було діагностовано рівень оцінки студентами самих себе та їхнього мотиву афіліації. Враховуючи, що самооцінка – це не вроджена характеристика організму, а динамічні емоційно насичені оцінки людиною самої себе як особистості, то цілком доречно припустити що одним з факторів впливу на прагнення до встановлення довірливих та щирих стосунків з оточуючими людьми є самооцінка особистості. Проведено аналіз отриманих результатів та обґрунтовано висновки.