Професійне самовизначення, резерви і безпека особистості - Лазорко, О.В. (Журнал сучасної психології, 2016)
У статті представлено теоретичне обґрунтування та емпіричне визначення психологічних резервів професійної безпеки особистості в період вибору нею професії. Окреслено основні аспекти запропонованої дослідницької позиції теоретичного аналізу і розробки програми емпірико-діагностичного  вивчення.  Теоретична  концептуалізація  проблеми  торкається  розгляду  аспектів  професійної безпеки особистості в період вибору професії та специфіки переживання соціальної задоволеності юнаків як ознаки особистісної готовності підвищення якості професійного та особистого життя в майбутньому. Розроблена програма емпіричного дослідження, а також комплекс використаних методів математичної обробки результатів дослідження дає  змогу  конкретизувати  зміст  соціально-фрустраційної  детермінації  вибору  професії  в  старшому  шкільному  віці: послідовність збільшення показників рівня соціальної фрустрованості відображена у зміні її психологічних ознак від емансипованої самостійності, раціональної відповідальності до інтелектуального відчудження.