Характеристика професійної відповідальності фахівця авіаційної та ракетно-космічної техніки - Шевченко, Н.Ф.; Крошка, Н.П. (Журнал сучасної психології, 2016)
У статті аналізуються особливості професійної відповідальності як значущого показника професійної діяльності фахівця. Обґрунтовується важливість вивчення особливостей професійної відповідальності фахівців авіаційної та ракетно-космічної   техніки.   Розглянуто сутність поняття «професійна   відповідальність», виокремлено  її особливості. Професійна відповідальність розглядається як властивість особистості, що відбиває ставлення суб’єкта до її змісту і результатів, до інших суб’єктів і самого себе у процесі праці. Аргументується необхідність формування професійної відповідальності майбутнього фахівця авіаційної   та   ракетно-космічної   техніки   як   запоруки професійної придатності, компетентності та успішності у професійній діяльності. Розглянуто основні функції, типові задачі та специфіку професійної діяльності  фахівця авіаційної  та ракетно-космічної техніки. Схарактеризовано особливості його професійної відповідальності.