ТАРГЕТНЕ ІНТЕРНЕТ-ДОСЛІДЖЕННЯ СЕРЕД ОСІБ ПІДЛІТКОВОГО ТА ЮНАЦЬКОГО ВІКУ ЩОДО ВИЯВЛЕННЯ ВИДІВ КІБЕРАДИКЦІЙ - Асєєва, Ю. О. (Журнал сучасної психології, 2020)
Робота присвячена проблемі, яка стрімко набирає обертів серед сучасного молодого покоління, – кіберадикціям. Розповсюдженість кіберадикцій серед підліткового та юнацького віку потребує комплексного вивчення серед фахівців як психології, так і медицини. Комплексне дослідження соціодемографічних, індивідуально-психологічних та клініко-патологічних особливостей надасть змогу створити повний образ кіберадиктів і стане підґрунтям для розроблення ефективних програм щодо попередження та психокорекції кіберадикцій серед молоді. Метою роботи стало проведення таргетного інтернет-дослідження серед осіб підліткового та юнацького віку для визначення розповсюдженості проблеми та виявлення видів кіберадикцій. Методами дослідження були: теоретичний (аналіз та узагальнення соціально-психологічної, медико-психологічної, психолого-педагогічної літератури за темою дослідження), напівструктуроване інтерв’ю, психодіагностичний та математико-статистичний (кількісний та якісний аналіз отриманих результатів). У таргетному інтернет-дослідженні, яке триває з 2015 року, взяли участь 6000 осіб, (у віці 14–21 рік), серед яких 2940 чоловіків (49%) та 3060 жінок (51%). По допомогу звернулось 663 особи, однак протягом проведення дослідження, яке ще триває, вже 104 особи відмовились від участі в подальшому дослідженні. За результатами інтернет-опитування виявлено, що лише 22,73% респондентів не мають проявів кіберадикцій, вміють контролювати час, проведений в онлайн-режимі чи під час використання комп’ютера (далі – ПК), ґаджетів або інших електронних девайсів. Мають прояви кіберадикцій понад 70% респондентів, при цьому слід зауважити, що юнаки у віковій категорії від 14 до 21 року більш схильні до залежності від ПК, ігрової залежності та ґаджет-адикції, а дівчата – до кіберкомунікативної адикції та селфетіс. Отримані результати вказують на глобалізацію даної проблеми та необхідність подальших досліджень з метою розроблення ефективних програм профілактики кіберадикцій серед молодого покоління.