ТЕОРЕТИЧНЕ ПІДҐРУНТЯ МОДЕЛІ ПРОФЕСІЙНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ ОСОБИСТОСТІ - Пріб, Г. А.; Бегеза, Л. Є. (Журнал сучасної психології, 2020)
У статті запропоновано теоретичний огляд основних концепцій іден- тичності як структури Я-концепції особистості. Відзначено, що у пси- хологічній літературі поняття «ідентичність» розглядається та тракту- ється як динамічна система, яка розвивається протягом життя людини та має складну ієрархічну структуру. Розглянуто наукові підходи до понять «соціальна» і «професійна ідентичність», визначено їхні структурні ком- поненти. У концепціях професійного розвитку особистості виокремлено три аспекти розгляду професійної ідентичності: 1) професійну ідентич- ність як тенденцію становлення професіонала; 2) професійну ідентич- ність як індивідуально-особистісний емоційний стан, у якому перебу- ває особистість на різних етапах професійного шляху; 3) професійну ідентичність як структурний елемент професійного шляху. Науковцями визначено концептуальні маркери професійної ідентичності особистості: професійна ідентичність є феноменом самосвідомості особистості; про- фесійна ідентифікація є динамічною, формується та розвивається у про- цесі професіогенезу особистості; професійна ідентичність пов’язана із професійною спільнотою. Визначено основні показники професійної ідентичності: самоусвідомлення, причетність до корпоративної та про- фесійної спільноти, ставлення до професії та до себе у професії, при- йняття професійної ролі. З’ясовано основні чинники, які впливають на формування професійної ідентичності. Здійснено теоретичний аналіз особливостей професійної ідентифікації лікаря. Визначено, що про- фесійна ідентичність лікаря як індивідуально-психологічний феномен характеризується узгодженням когнітивних, особистісно-цінних і профе- сійних парадигм особистісного «Я-образу лікаря», професійним самоз- дійсненням та ототожненням-диференціацією із професійною спільно- тою. У парадигмі вивчення професійної Я-концепції лікаря (когнітивний, емоційно-оцінний, поведінковий і соціальний компоненти) професійна ідентифікація лікаря характеризується трьома патернами: комунікатив- ним, професійним, рефлексивним. Запропоновано теоретичну модель професійної ідентичності лікаря, яка містить характеристики соціаль- ної ідентичності та психології професіонала і включає структурні ком- поненти цінностей (когнітивно-емоційно-оцінний компонент) і змісту (когнітивно-поведінково-соціальний компонент).