ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ СТРУКТУРИ ПРОФЕСІЙНОЇ САМОСВІДОМОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ПОЛІЦІЇ - Губа, Н. О.; Павлюк, О. Г. (Журнал сучасної психології, 2020)
Одним із основних завдань на етапі навчання майбутнього фахівця поліції у вищому навчальному закладі є становлення його професійної самосвідомості, яка сприяє усвідомленню правильності вибору професії, допомагає побачити перспективу свого особистісного та професійного розвитку, дозволяє активно включитися у сферу на початку навчальної, а потім і професійної діяльності. Мета статті – висвітлити результати емпіричного дослідження професійної самосвідомості, що розкривають її зміст і структуру, а також проаналізувати авторську модель змістовно-структурних компонентів професійної само- свідомості майбутніх фахівців поліції на етапі навчання у ВНЗ. У роботі представлена авторська модель структури професійної самосвідо- мості майбутніх фахівців поліції на етапі навчання у ВНЗ, отримана за допо- могою факторного аналізу даних (психодіагностичного вимірювання (n=140) основних складників професійної самосвідомості майбутніх поліцейських – курсантів I–IV курсів ВНЗ). У статті описані та проаналізовані характеристики та зміст її структурних компонентів, виокремлених факторним аналізом: «емоційної компетентності» (емоційного інтелекту, емпатії, емоційної обі- знаності, вміння розпізнавати емоції інших людей і впливати на їхній емоцій- ний стан), який має найбільше факторне навантаження; «навчально-профе- сійної мотивації» (мотиваційного компонента: прагнення отримувати знання на основі усвідомлення соціальної необхідності, відповідальності, особистої користі для суспільства); «вольової саморегуляції» (вольового компонента: вольової регуляції процесів власного життєзабезпечення: стійкості намірів, активності, впевненості у собі, розвинутого почуття обов’язку); «ціннісного розвитку» (ціннісного компонента: соціального схвалення та поваги, само- стійності вибору способів дії, безпеки для інших людей і самого себе, іден- тифікації із традиціями, звичаями та ідеями своєї професії); «особистісного розвитку» (особистісного компонента: незалежності у судженнях і поведінці, змагальності за більш високий соціальний і професійний статус). Результати дослідження надалі будуть використані для розробки психологічних програм формування професійної самосвідомості майбутніх фахівців поліції з ураху- ванням специфіки їхньої навчальної та професійної діяльності.