ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ТІЛЕСНОСТІ В МОЛОДИХ ЖІНОК У ПРОЦЕСІ СТАНОВЛЕННЯ ВЗАЄМИН ІЗ БАТЬКАМИ - Савченко, Н. В. (Журнал сучасної психології, 2020)
У статті висвітлено результати експериментального дослідження особливостей формування тілесності у молодих жінок у процесі становлення взаємин із батьками. Продемонстровано, що нині залишаються не розробленими проблеми змісту та видів тілесного досвіду у жінок різних вікових категорій, критеріїв і рівнів її сформованості. Експериментальна робота ґрунтувалася на принципах комплексного підходу з використанням теоретико-аналітичних (аналізу, узагальнення, систематизації), емпіричних методів (клінічного інтерв’ю, стандартизованих психодіагностичних методик) і методів математичної статистики (обчислення елементарних статистик, графічного представлення даних). Емпіричним шляхом доведено, що в молодому віці у жінок загострюються проблеми пошуку смислу життя, адекватного вибору між сім’єю та професією, через що може зростати невпевненість у собі, виникати інтимні, особистісні та міжособистісні негаразди, які посилюють поведінкові девіації та психічні розлади. Встановлено, що особливої ваги набуває розв’язання зазначених проблем для молодих жінок у контексті специфіки сформованості тілесності під впливом дитяче-батьківських відносин у процесі їхнього становлення. З’ясовано, що для жінок від 18 до 42 років характерним є недостатній рівень сформованості саморефлексії тілесного потенціалу. До особливостей формування тілесності у молодих жінок у процесі становлення взаємин із батьками належать: настанови, які стосуються тілесного зв’язку матері та дитини; настанови, пов’язані із психологічним контактом із батьком; настанови, пов’язані із сімейним ставленням до дитини як до особистості певної статі; прийняття (чи неприйняття) жінкою свого тіла як складової частини цілісного організму; задоволеність взаєминами жінки з батьками, авторитетність батьків, емоційна близькість дитини до батьків, контроль щодо дитини та прийняття дитини батьками; вміння оцінювати та співвідносити свої тілесні характеристики (інтернальність – екстернальність тілесного локус контролю) із суспільними вимогами; здатність до саморефлексії власної тілесності, передбачення її наслідків. У перспективі необхідно розробити та дослідити типологію тілесності у молодих жінок у процесі становлення дитяче-батьківських відносин.