НАУКОВІ ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕМОЦІЙНОГО ВИГОРАННЯ БАТЬКІВ ДІТЕЙ ІЗ КОМПЛЕКСНИМИ ПОРУШЕННЯМИ РОЗВИТКУ - Шевчук, В. В. (Журнал сучасної психології, 2020)
Мета статті полягає в аналізі наукових засад дослідження емоційного вигорання батьків, які виховують дітей із комплексними порушеннями. Актуальними проблемами батьківства сьогодні є психологічна допомога батькам дітей з вадами розвитку; поява в батьків, які виховують осо- бливу дитину, різних соматичних захворювань, астенічних і вегетатив- них розладів, депресивної симптоматики; психологічна допомога сім’ям, що виховують дітей раннього віку з порушеннями розвитку; структур- но-функціональні особливості сімей із психічно хворим; соціально-пси- хологічні проблеми дітей-інвалідів; формування самосвідомості батьків, які переживають психотравмуючу ситуацію; особливості психологічного супроводу батьків, які виховують дітей із синдромом Дауна; виникнення в батьків дітей-інвалідів особистісних порушень, певних характерологіч- них рис особистості; взаємини в родинах, де виховуються діти з розумо- вою відсталістю; особистісні особливості матерів, що виховують дітей із розумовою відсталістю тощо. Проблеми емоційного стану батьків у цьому ж аспекті потребують подальшого дослідження. Теоретичним підґрунтям дослідження емоційного вигорання батьків дітей із комплексними порушеннями є філософські та психологічні концепції материнства; принципи системного підходу й аналізу сто- совно психології розвитку особистості; принципи діяльнісного підходу; основні положення концепції психологічного здоров’я; теорії психології взаємин; концептуальні основи сучасної спеціальної психології, методо- логічні та методичні підходи до оцінювання психічного розвитку дитини, новітні психокорекційні технології; теорії дитячо-батьківських взаємин; теоретичні підходи до вивчення емоційного вигорання; фундаментальні поняття про загальні та специфічні закономірності дизонтогенезу, кла- сифікаційні критерії порушення розвитку; концепції емоційних станів у структурі стадій переживання батьками трагедії народження непов- носправної дитини; концепції психології сімейної взаємодії; принципи гуманістичної та сімейної психології. У процесі вивчення змін психологічного стану батьків дітей із комплек- сними порушеннями розвитку найбільш поширеними термінами є «емо- ційне вигорання», «психоемоційне вигорання», «емоційне згорання», «синдром згорання», «психічне вигорання», «психологічне вигорання», «психологічне вигорання особистості».