ОСОБЛИВОСТІ ДОСЛІДЖЕННЯ МОТИВАЦІЙНО-РЕСУРСНОГО СКЛАДНИКА ЗАМІСНИХ ФОРМ БАТЬКІВСТВА У ШВЕЙЦАРІЇ - Синякова, В. Б. (Журнал сучасної психології, 2022)
Проблема створення замісних форм батьківства історично не втрачала своєї актуальності, але в умовах війни є особливо важливою, оскільки суттєво збільшилась кількість дітей, які позбавлені батьківського піклування. Актуальними є питання: які фактори сприяють ефективності прийому? Як створити найбільш сприятливі умови розвитку для дітей різних вікових категорій? Які форми замісного батьківства є найефективнішими? Як визначити готовність замісних батьків до створення сім’ї? Пошуком відповідей на ці та багато інших питань займалися такі науковці, як: О. Безпалько, С. Архіпова, А. Капська, О. Карпенко, І. Звєрєва, Н. Завєріко; проблеми дітей-сиріт вивчали В. Ослон, Н. Толстих, А. Прихожан, В. Мухіна, Дж. Райкус, Р. Хьюз, Л. Волинець, проблеми прийомних сімей – Г. Бевз, Н. Максимова, І. Пєша, Ж. Петрочко. Але, незважаючи на ґрунтовні розробки цих питань, на сьогодні надзвичайно часто трапляються випадки повернення дітей-підлітків з прийомних сімей та існує проблема небажання створювати замісні форми батьківства з дітьми підліткового віку. Аналізуючи функціонування форм замісного батьківства на території Швейцарської конфедерації, можна зазначити, що в них майже відсутні випадки повернення дітей із замісних форм батьківства та є досвід успішного створення замісних форм батьківства з дітьми підліткового віку, також існують певні відмінності під час підготовки прийомних батьків. Отже, ми вважаємо за доцільне дослідити процес формування мотиваційно-ресурсного складника замісного батьківства з метою визначення позитивного досвіду їх функціонування і можливого впровадження його в рідній державі. У цій статті досліджено особливості вивчення мотиваційно-ресурсного складника замісних форм батьківства на території Швейцарської конфедерації. Зазначено, що питанням усиновлення дітей громадянами Швейцарії на території Швейцарії займаються спеціальні агенції, що затверджені федеральним урядом. До їх переліку входять: Bureau genevois d’adoption (м. Женева), Chaba Adozioni (м. Локарно), Chaba Adozioni, Fondation Enfants-Espoir, Mani per l’infanzia, PACH, Stiftung Ouvre tes mains / SOS Adoption. У статті детально розглянуто процедуру набуття сертифіката відповідності, який є важливим кроком для створення замісної форми батьківства. Вивчення мотиваційно-ресурсного складника замісної форми батьківства у Швейцарії передбачає ретельну перевірку придатності заявників, у тому числі з огляду на стан їхнього здоров’я (Гаазька конвенція про усиновлення (HAÜ), Цивільний кодекс Швейцарії (ZGB) та Федеральний кодекс). Зроблено висновки, що ретельність кожного кроку на шляху до створення замісної форми батьківства є передумовою її успішного функціонування.