«Прив’язаність» як науковий психологічний термін та особистісна характеристика - Галушко, С.М. (Журнал сучасної психології, 2019)
У статті розкривається значення «прив’язаності» як наукового психологічного терміну та особистісної характеристики, розкрито її зміст та склад. Проводиться порівняльний аналіз понять «прив’язаність», «залежність», «об’єкт прив’язаності» та «значущий інший». Розглянуто взаємозв’язок між позитивно сформованими ранніми стосунками дитини з матір’ю (або особою, яка її заміщує) та її подальшим успішним розвитком. В роботі зазначається, що прив’язаність хоча і найбільш виражена в ранньому віці, але впливає на якість побудови соціальних відносин протягом всього життя. Саме при переході від батьківського піклування до першого соціального інституту – шкільної освіти, складаються перші соціальні відносини дитини. Тобто образ матері (або особи, яка її заміщує), що інтеріоризується, створює внутрішній ресурс і додаткову стійкість у подальшій соціальній адаптації.