Соціально-психологічні аспекти структури і вікової динаміки обдарованості неповнолітніх - Добровольська, Н.А. (Журнал сучасної психології, 2019)
У статті описано закономірності психічного розвитку неповнолітніх з обдарованістю і їх соціально- психологічні особливості у порівнянні з однолітками, які володіють середньовіковим рівнем обдарованості на етапі їх шкільного навчання. Основну увагу приділено вивченню вікової динаміки обдарованості, специфіці проявів і розвитку обдарованості. Вивчення проблеми обдарованості неповнолітніх здійснено на основі синтезу ідей системності та розвитку, що дозволило отримати інформацію про структуру і вікову динаміку обдарованості. Реалізація системного підходу до розуміння феномену обдарованості дозволила переосмислити традиційні підходи до її вивчення і синтезувати когнітивний, особистісний та соціально-психологічний підходи на основі уявлень про творчу природу обдарованості, її вікову динаміку і взаємодію соціально-психологічних чинників в її становленні та розвитку. Запропоновано психодіагностичну батарею методик, що забезпечила множинність і різнобічність показників обдарованості і спадкоємність цих показників при переході з одного етапу навчання на інший.