Теоретичні підходи до проблеми вікових особливостей прояву сором’язливості - Степаненко, І.М. (Журнал сучасної психології, 2019)
На основі теоретичного аналізу феномену сором’язливості визначено вплив сором’язливості на різні вікові категорії людей, з урахуванням неоднозначності та різноманітності поглядів на дану проблему. Розкрито різноманітність дефініцій поняття сором’язливості. Розглянуто підхід формування сором’язливості в контексті впливу спадковості та умов виховання. Проаналізовано особливості прояву сором’язливості в період немовляти (схильність та не схильність до гальмування), на етапі раннього дитинства (вплив негативних факторів спілкування з батьками), дошкільного (не здатність включатися в нові ігри), молодшого шкільного (ухилення прояву свого «Я»), підліткового (сильна сконцентрованість на собі), старшого шкільного віку (сумніви щодо позитивного ставлення до себе з боку оточуючих) а також у період дорослості (соціальна ізоляція особистості, самотність). На основі аналізу теоретичного матеріалу визначені подальші перспективи дослідження особливостей прояву сором’язливості.