РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЖІНОК У КРИЗОВИХ УМОВАХ - Губа, Н. О.; Волярська, О. С.; Корж, Д. Ю. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті висвітлено результати теоретичного аналізу наукових досліджень зарубіжних та українських учених із вивчення ресурсного потенціалу жінок у кризових умовах життєдіяльності. З’ясовано, що ресурсний потенціал особистості є її ключовим чинником самореалізації та адаптації, особливо в умовах кризових життєвих ситуацій. Проаналізовано сутність внутрішніх ресурсів як суб’єктивно значущих якостей, що забезпечують психологічну стійкість та можливість самовдосконалення.Представлено системний підхід до розуміння ресурсного потенціалу як динамічної, інтегрованої системи, що функціонує у взаємодії із соціальним середовищем і має компенсаційну природу. Розглянуто вплив культурних, соціальних і ґендерних чинників на формування особистих ресурсів жінки, зокрема роль віри у власні сили та самоповаги у подоланні життєвих викликів. Доведено, що зарубіжні дослідження ресурсного потенціалу підкреслюють динамічний характер особистості, що накопичує власні ресурси, такі як саморегуляція, відповідальність та емоційна стабільність. Цей універсальний процес базується на фундаментальних психологічних механізмах, що забезпечують внутрішнє зростання незалежно від зовнішніх обставин. Для жінок це означає природну тенденцію до розширення ресурсного потенціалу з віком, що сприяє їх подальшому розвитку та адаптації. Проаналізовано дані лонгітюдних досліджень, які свідчать про динаміку змін особистості та ресурсного потенціалу впродовж життя, акцентовано увагу на особливостях кризового досвіду та його впливі на адаптивні механізми. Визначено, що кризи попри їхній деструктивний потенціал можуть виступати каталізаторами особистісного зростання та переосмислення життєвих цінностей у жінок. Особливу увагу приділено ролі психологічної підтримки, що сприяє мобілізації як наявних, так і прихованих ресурсів жінки, розкриваючи нові перспективи розвитку та підвищення життєстійкості. Пояснено, що розвиток ресурсного потенціалу у жінок є фундаментальним механізмом ефективної соціально-психологічної адаптації й особистісної трансформації в умовах соціокультурних змін і життєвих криз. Дослідження проведено за підтримки Фонду порятунку вчених Інституту міжнародної освіти (IIE-SRF) США.