ОСОБЛИВОСТІ САМОПРОЄКТУВАННЯ МАГІСТРАНТАМИ ПСИХОЛОГІЇ ВЛАСНОГО ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Гура, О. І.; Гура, Т. Є. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті здійснено аналіз особливостей самопроєктування магістрантами психології власного професійного розвитку. Представлені результати вивчення зарубіжної та вітчизняної наукової літератури засвідчили недостатню увагу вчених до цього феномену. Проаналізовано сутність понять «самопроєктування» і «проєктування», визначено й охарактеризовано їхні спільні і відмінні аспекти, на підставі чого зроблено висновок про те, що самопроєктування професійного розвитку для конкретної особистості передбачає усвідомлення нею власного потенціалу: відповідних професії діяльнісно-рольових та суб’єктивно-діяльнісних компонентів; формування «Я-концепції» як професіонала, постановку мети та розроблення відповідної програми самореалізації; готовності до адаптації та розвитку.Базовим методом дослідження в роботі визначено метод психобіографії, оскільки саме він належить до генетичних методів, які спрямовані на виявлення змін особистісного та професійного розвитку протягом тривалого часу, виявлення як внутрішніх, так і зовнішніх механізмів, що визначають поведінку людини, її життєвий шлях, спрямованість і досвід.На підставі аналізу демографічних показників та результатів емпіричного дослідження виявлено і презентовано особливості самопроєктування магістрантами психології власного професійного розвитку в умовах війни: тенденція до вікового зростання здобувачів освіти та докорінна зміна вектору їх професійного розвитку; неусвідомленість процесу самопроєктування, його фрагментарність; високий рівень усвідомлення етапу професійної підготовки як елементу життєвої стратегії, механізму подальшої самореалізації; домінування зовнішніх детермінант професійного вибору над внутрішніми; чітке окреслення трьох основних домінантних траєкторій подальшого професійного розвитку та цільового їх наповнення (гуманної – соціального служіння, що спрямована на допомогу і підтримку людей; кар’єрної – професійно-орієнтованої, що передбачає подальший розвиток у професії психолога; трансформаційної, мета якої полягає в адаптації до ринку праці шляхом отримання додаткових можливостей або професійного перепрофілювання).