ЦІННІСНО-МОРАЛЬНЕ КОНСУЛЬТУВАННЯ ЯК ЗАСІБ НАДАННЯ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ РЕЛІГІЙНІЙ ОСОБИСТОСТІ - Шпак, Д. О. (Журнал сучасної психології, 2025)
У статті розглянуто актуальні теоретичні й практичні аспекти психологічного консультування, що охоплює різні сфери суспільного життя й набуває особливого значення в умовах соціальних викликів. Узагальнено підходи до розмежування консультативної психології з клінічною практикою, показано, що консультування зорієнтоване на підтримку психічно здорових осіб, які стикаються з внутрішніми чи соціальними труднощами. Розглянуто сутність, завдання, особливості й принципи застосування інноваційного напряму психологічного консультування, який автор статті назвав «ціннісно-моральне консультування». Доведено, що підхід до консультування, яке ґрунтується на ціннісно-моральному підході, є не лише відповіддю на потреби особистості в складних життєвих обставинах, а й логічним продовженням науково обґрунтованого розуміння природи психологічного здоров’я вірян-протестантів як феномена, що формується на основі духовних смислів і трансцендентних орієнтацій. Перелічено завдання психолога, спрямовані на формування моральної свідомості, підтримку процесів духовного пошуку, рефлексії й усвідомлення сенсу життя. Запропоновано напрями роботи консультанта з релігійними клієнтами. Отримано висновок, що зазначений підхід не лише сприяє подоланню кризових станів, а й забезпечує глибинне оновлення особистості, формує здатність до морального вибору, відповідальності й збереження психологічного здоров’я. Показано, що врахування духовно-моральних орієнтирів клієнта підвищує ефективність допомоги, поглиблює терапевтичний альянс і створює умови для тривалої психологічної стійкості. Зроблено висновок про значення ціннісно-морального консультування як важливого чинника в підтримці психоемоційної стабільності, розвитку цілісної Я-концепції та запобіганні деструктивним наслідкам стресових і травматичних впливів. Заявлено, що ціннісно-моральне є необхідним інструментом психологічної підтримки релігійної особистості в умовах складних життєвих обставин, спричинених повномасштабною війною в Україні.