Саморозвиток особистості в системі психологічних понять - Омельченко, Т.В. (Журнал сучасної психології, 2018)
Сучасний соціально-політичний устрій суспільства, як ніколи раніше, вимагає активного включення людини в процес власної життєтворчості, висуває вимоги до неї як до активного суб’єкта власного перетворення, суб’єкта особистісного саморозвитку. Метою даного дослідження є теоретично дослідити психологічні особливості особистісного саморозвитку у системі психологічних категорій. На основі теоретичного аналізу саморозвиток особистості визначено як свідому, цілеспрямовану і самокеровану активність особистості, мета якої полягає в позитивній самозміні, що і забезпечує особистісне зростання, самовдосконалення, характеризується рухом від Я-реального до Я-потенційного і його досягненням на рівні зовнішніх проявів активності. Перспективи подальших досліджень цієї проблематики полягають у визначенні рівнів та стадій саморозвитку особистості, необхідності побудови концептуальної моделі, а також розробці діагностичного інструментарію у руслі досліджуваного феномену.