Дослідження емоційно-ціннісного компоненту в структурі самоповаги студентів - Малихіна, О.А. (Журнал сучасної психології, 2017)
У   статті розглянуто особливості емоційно-ціннісного компоненту самоповаги у студентської молоді. Розкрито феномен самоповаги особистості в контексті дослідження свідомості та самосвідомості як центральних утворень у психічному житті особистості. Проаналізовано підходи до визначення самоставлення особистості як родового поняття стосовно провідного поняття дослідження – самоповаги. На основі теоретичного аналізу запропоновано структурну модель самоповаги в студентському віці,  що  включила  в  себе  наступні  компоненти:  когнітивний,  емоційно-ціннісний,  поведінковий.  В  якості  дослідницького завдання  була  зроблена  спроба  оцінити  емоційно-ціннісний  компонент  самоповаги  в  студентському  віці,  показниками якого стали: ціннісне ставлення студентів до самих себе; позитивні емоції та почуття, смислоутворювальні мотиви,  що стають основою загальної життєвої установки щодо себе. Було визначено рівні прояву цього компоненту.