Контекстуальна залежність сприйняття зовнішніх об’єктів та ефективність комунікацій - Пуляєвська, М.Є. (Журнал сучасної психології, 2017)
У статті розглядаються питання невизначеності сприйняття індивідом зовнішніх об’єктів. Викладена аргументація на користь уявлення про те, що ідентифікація об’єктів, тобто привласнення їм певних значень реципієнтом інформації, залежить від контексту ситуації, в якої знаходиться реципієнт. Дано визначення контексту сприйняття як комплексу факторів, який включає зміст і умови життєдіяльності індивіда та пов’язаний з ними «вектор зацікавленості», тобто сукупність емоційних та оціночних ставлень до зовнішніх об’єктів. З цього розуміння контексту слідує, що для забезпечення можливості ефективної комунікації реципієнт комунікативного повідомлення повинен бути здібним усвідомити контекст сприйняття автора повідомлення та взагалі мати певну зацікавленість в будь-якої його інтерпретації. Відповідно, в цілях розробки ефективних комунікаційних стратегій потрібно дослідження контекстів сприйняття об’єктів індивідами та групами, що входять до складу цільових аудиторій. Перспективним підходом до аналізу контекстів сприйняття виглядає використання теорії планованої поведінки.