ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВПЛИВУ ПРОГРАМИ КОМПЛЕКСНОЇ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ НА СТАН СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ЧОЛОВІКІВ ТА ЖІНОК, ХВОРИХ НА СТЕНОКАРДІЮ

  • В. М. Гостіщев
  • С. С. Столяр
Ключові слова: стабільна стенокардія, гемодинаміка, серцево-судинна система, навантаження, адаптація,реабілітація

Анотація

У дослідженні визначені особливості та проведена порівняльна характеристика впливу комплексної програми реабілітації на функціональний стан серцево-судинної системи у чоловіків та жінок, хворих на стабільну стенокардію. Наведені експериментальні дані свідчать, що реакція серцево-судинної системи на різні методики фізичної реабілітації, які були об’єднані в один комплекс, суттєво відрізняється в чоловіків та жінок. Найбільше це стосується толерантності щодо фізичного навантаження та обсягу роботи, в меншій – до ступені змін частоти серцевих скорочень. Дозована ходьба, ЛФК, вправи лікувальної дихальної гімнастики в комплексній реабілітаційній програмі, викликаючи значні позитивні зміни в загальному стані хворих та безпосередньо ССС, сприяють формуванню в пацієнтів установки на необхідність регулярної фізичної активності реабілітаційної та профілактичної спрямованості, віру в її дієвість і дотримання регулярності занять. Дихальна гімнастика за методикою О. Стрельникової має досить багато плюсів як в позитивному впливі на організм людини, так і з організаційного, економічного та психологічного поглядів. Враховуючи різницю в реакції на засоби фізичної реабілітації у хворих на ішемічну хворобу серця чоловічої та жіночої статі, необхідно індивідуалізувати підбір інтенсивності та часу вправ. Під час групових занять фізичними вправами необхідно проводити їх окремо для чоловіків та жінок.

Посилання

1. Батрак О.В., Варавіна О.М. Використання дихальної гімнастики для реабілітації студентів із захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем. Фізичне виховання студентів вищих навчальних закладів: здобутки, проблеми та шляхи їхнього вирішення у контексті вимог Болонської декларації : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. Київ, 2007. С. 180–181.
2. Богдановская Н.В., Маликов Н.В. Динамика адаптивных возможностей организма под влиянием средств физической реабилитации. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту : наук. моногр. / за ред. С. С. Єрмакова. Харків, 2005. № 21. С. 80–87.
3. Даценко А.В. Реабілітація хворих на стенокардію: застосування дихальної гімнастики О. Стрельникової в умовах сім’ї. Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту : наук. моногр. / за ред С.С.Єрмакова. Харків, 2009. № 8. С. 49–52.
4. Дегтярьов Ю.П. Рухові режими у осіб з різним рівнем фізичного здоров’я та факторами ризику ішемічної хвороби серця. Медицинская реабилитация, курортология, физиотерапия. 2006. № 3. С. 7−10.
5. Добрицька Д.В. Комплексна фізична реабілітація осіб похилого віку при стабільній стенокардії напруження на стаціонарному етапі. Слобожанський науково-спортивний вісник. 2013. № 3(36). С. 128–131.
6. Дыхательная гимнастика Стрельниковой [Электронный ресурс]. URL: http://health/familydoctor.ru/ journal/index.php-id=32=637.htm.
7. Жарська Н., Гузій О. Вплив фізичної реабілітації на стан центральної гемодинаміки у осіб з ішемічною хворобою серця (стабільна стенокардія ІІ функціональний клас). Молода спортивна наука України : зб. наук. пр. з галузі фіз. культури та спорту. Львів, 2009. Вип. 13, т. 3. С. 76–79.
8. Манжуловський В., Мухаммед Алі, Лукасевич І. Серцево-судинні захворювання: сучасні проблеми, методи лікування, реабілітації і профілактики. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2011. № 2. С. 72–75.
9. Марченко О. Ломаковский О. Ключевые компоненты физической реабилитации при вторичной профилактике сердечно-сосудистых заболеваний. Теорія і методика фізичного виховання і спорту. 2014. № 1. С. 55–60.
10. Михайлов І.С., Лянной Ю.О. Фізична реабілітація хворих на ішемічну хворобу серця зі стабільною стенокардією. Сучасні проблеми фізичного виховання і спорту школярів та студентів України : матеріали ХІІ Всеукр. наук.-практ. конф. молодих учених з міжнар. участю. Суми, 2012. С. 268–272.
11. Шмалєй С.В. Ефективність дозованого фізичного навантаження для хворих на стабільну стенокардію. Вісник Чернігів. держ. пед. ун-ту. Серія: Педагогічні науки. Фізичне виховання та спорт. Чернігів, 2008. Вип. 55, т. 2. С. 307–312
12. Язловецький В.С., Верич Г.Е., Мухін В.М. Основи фізичної реабілітації: навч. посіб. Кіровоград, 2004. 383с.
Опубліковано
2018-10-30
Як цитувати
Гостіщев, В. М., & Столяр, С. С. (2018). ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ВПЛИВУ ПРОГРАМИ КОМПЛЕКСНОЇ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ НА СТАН СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ ЧОЛОВІКІВ ТА ЖІНОК, ХВОРИХ НА СТЕНОКАРДІЮ. Фізичне виховання та спорт, (1), 45-51. вилучено із http://www.journalsofznu.zp.ua/index.php/sport/article/view/783