ВИКОРИСТАННЯ МОДИФІКОВАНОЇ ПРОГРАМИ КІНЕЗОТЕРАПІЇ З АСИМЕТРИЧНОЮ ПОСТАВОЮ - Полковник-Маркова, В. С. (Фізичне виховання та спорт, 2020)
Мета статті – представити та науково обґрунтувати програму занять кінезотерапії дітей молодшого шкільного віку з асиметричною (сколіотич- ною) поставою. Матеріал і методи. В експерименті взяло участь 14 хлопчиків, які звер- нулися до реабілітаційних центрів із виявленою асиметрією тіла (сколіо- тичною поставою). Дітей було розділено на дві групи методом випадкової вибірки – контрольну та основну, у кожній групі – по 7 осіб. Середній вік в основній групі становив 8,71±1,11 років, а в контрольній – 8,57±0,98. Хлопчики основної групи займалися за авторською методикою, а кон- трольної – за загальноприйнятими рекомендаціями МОЗ України. Педа- гогічні та медико-біологічні дослідження проводилися з листопада 2019- го по грудень 2019 року. Курс кінезотерапії основної та контрольної груп тривав протягом 5 тижнів і передбачав: 3 рази на тиждень заняття в умовах реабілітаційного центру під керівництвом фізичного терапевта, а також самостійні щоденні заняття спеціальними фізичними вправами в домаш- ніх умовах після попереднього вивчення їх під час занять і інструктажу батьків дітей. За первинного й повторного дослідження застосовувалися клінічні методи (збір анамнезу, зовнішній огляд), оцінка за «Картою рей- тингу постави», дослідження силової витривалості м’язів тулуба, а також лікарсько-педагогічні спостереження в процесі занять кінезотерапії та методи математичної статистики. Результати. Представлено програму занять кінезотерапії, яка передбачала: вправи на профілакторі Євмінова, модифіковані використанням стрічок-еспандерів; залучення до занять балансування на сенсомоторній подушці та самостійних занять спеціаль- ними вправами вдома. Висновки. Під час дослідження нами було розро- блено і впроваджено в реабілітаційних центрах м. Харків програму кіне- зотерапії для хлопчиків із асиметричною (сколіотичною) поставою. На основі аналізу результатів клініко-функціонального обстеження доведено доцільність використання модифікованих вправ на профілакторі Євмінова для підвищення силової витривалості м’язів тулуба, яка є основою для формування правильної постави.