УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНІКИ ВИКОНАННЯ АЕРОБНИХ ЕЛЕМЕНТІВ У СПОРТСМЕНІВ ЗАСОБАМИ ІДЕОМОТОРНОГО ТРЕНУВАННЯ У СПОРТИВНІЙ АЕРОБІЦІ - Кубатко, А. І.; Кириченко, О. В.; Атаманюк, С. І. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
Сучасний етап розвитку фізичної культури і спорту дедалі більше спрямований на відповідність викладання спеціалізованих дисциплін підвищенню рівня здоров’я студентів, досягненню високих спортивних і технічних результатів, а це вимагає кваліфікованої професійної підготовки фахівців та інноваційних підходів до занять. Окрім великої кількості спеціальних психічних і фізичних якостей, які повинен мати фахівець із фізичної культури і спорту, викладач або тренер, представники цих професій повинні мати високий рівень знань про техніку, методику навчання і вдосконалення різних рухових дій [1; 2]. На думку Г.М. Соловйова, А.А. Бєлкіна, М.М. Богена, однією з важливих складових частин професійної підготовки фахівця є уміння демонстрації рухових вправ, а це можливо завдяки високому індивідуальному рівню технічної майстерності та, як стверджують М.Р. Могендович і А.Р. Якубовська, психомоторним навичкам виконання різних вправ [3; 4; 9]. Саме із впровадженням у спортивну практику прийомів уявного тренування пов’язують сучасні тренери свої надії на рішення таких проблем, як підвищення психологічної надійності спортсмена, підведення його до стану найвищої результативності в момент відповідального старту, реабілітації після невдалого виступу. Методи, що використовуються в ідеомоторному тренуванні, сутність якого полягає в розвитку здатності спортсмена викликати й аналізувати м’язово-рухові уявлення про рух, вносити в них корективи та на підставі цього керувати рухами, добре зарекомендували себе як на початкових етапах освоєння складних технічних елементів, так і при відновленні навичок, втрачених внаслідок тривалої перерви у тренуваннях [3]. Уявні вправи дають можливість спортсмену вийти за рамки безпосереднього досвіду і зробити аналіз явищ на теоретичному рівні, виявити приховані можливості, намітити шляхи їх реалізації. У дослідженні нами зроблена спроба вивчення питання практичного використання методики ідеомоторного тренування у процесі навчання аеробним елементам спортсменів і підвищення техніки їх виконання.