КОМП’ЮТЕРНІ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ МОТОРИКИ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ ШКОЛЯРІВ ІЗ ДЕПРИВАЦІЄЮ СЛУХУ - Лісенчук, Г. А.; Хмельницька, І. В.; Крупеня, С. В.; Литвиненко, О. М.; Борецька, Н. О. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
Аналіз науково-методичної літератури показав, що практика адаптивного фізичного виховання у спеціалізованих школах потребує комп’ютерних технологій контролю моторики дітей, оскільки заняття фізичною культурою можуть мати успіх лише у разі індивідуалізації, строгої адекватності особистісним і функціональним особливостям дитини з обмеженими можливостями. Мета дослідження – розробка програмного забезпечення комп’ютерного моніторингу моторики молодших школярів із вадами слуху. Методи дослідження: узагальнення даних науково- методичної літератури та досвіду передової практики, біомеханічний відеокомп’ютерний аналіз, педагогічне тестування, педагогічний експеримент, методи математичної статистики. Проведено тестування біомеханічних характеристик 59 школярів 7–10 років спеціальної середньої загальноосвітньої школи-інтернату № 9 м. Києва для дітей зі зниженим слухом і 111 здорових дітей 7–10 років середньої загальноосвітньої школи № 229 м. Києва. Розроблено програмне забезпечення «БіоВідео» для визначення біомеханічних характеристик рухової функції людини на основі реєстрації (відеозйомки) рухової дії цифровою камерою. Програмне забезпечення «БіоВідео» призначене для одержання кінематичних і динамічних характеристик, а також побудови біокінематичних схем рухових дій молодших школярів із депривацією слуху за відеограмою. Біомеханічний фазовий аналіз біокінематичних характеристик рівноритмічної тестової вправи у фронтальній площині, виконаний за допомогою програмного забезпечення «БіоВідео», дозволив кількісно вимірити такі відносно самостійні види координаційних здібностей, як відчуття ритму й орієнтації у просторі школярів із депривацією слуху. Обґрунтовано використання програмного забезпечення комп’ютерного моніторингу моторики молодших школярів з депривацією слуху, що дозволяє здійснювати об’єктивний контроль їхнього фізичного розвитку і фізичної підготовленості, на основі отриманих результатів інтенсифікувати процес фізичного виховання, диференціювати та індивідуалізувати програми фізкультурних занять, автоматизувати операції аналізу й оцінки отриманих даних.