ВПЛИВ ЗАНЯТЬ ВІЙСЬКОВО-СПОРТИВНИМ БАГАТОБОРСТВОМ НА РІВЕНЬ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ КУРСАНТІВ ВИЩИХ ВІЙСЬКОВИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ - Откидач, В. С.; Корчагін, М. В.; Золочевський, В. В.; Хліманцов, Т. В. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
Стаття присвячена актуальному питанню покращення рівня фізичної підготовленості курсантів вищих військових навчальних закладів. Мета статті – дослідити вплив занять військово-спортивним багатоборством на рівень розвитку фізичних якостей і загальний рівень фізичної підготовленості курсантів вищих військових навчальних закладів. До дослідження залучено 95 курсантів контрольної групи, які навчалися за чинною системою фізично підготовки, та 36 курсантів експериментальної групи, котрі займалися в секції військово-спортивного багатоборства. Вік досліджуваних – від 17 до 26 років. У ході експерименту проведено педагогічне тестування рівня розвитку фізичних якостей (швидкості, сили, витривалості) та визначено рівень фізичної підготовленості за чинною бальною системою оцінки фізичної підготовки. Результати дослідження демонструють статистично достовірне покращення показників оцінки фізичних якостей курсантів ЕГ щодо КГ: швидкості на 2,3% (р<0,001) та сили на 9,4% (р<0,05); що у підсумку призвело до статистично достовірного покращення на 8,6% (p<0,001) загального рівня фізичної підготовленості курсантів ЕГ щодо представників КГ. За умов бойових дій на Сході України постала нагальна потреба у корінних змінах в освітніх програмах вищих військових навчальних закладах, оскільки реальна практика ведення бойових дій постійно змінюється, тактика дій підрозділів, озброєння і військова техніка вдосконалюється шаленими темпами. Зміна воєнно- політичної обстановки у світі, поява нових зразків озброєння, новітні підходи до ведення бойових дій, постійна гонка озброєнь – це вимагає від нас постійної зміни підходів та удосконалення підготовки військових професіоналів, підвищення вимог до їхньої фізичної та психічної готовності до виконання завдань за призначенням. Проведення низки реформ у підготовці військових фахівців ЗСУ змушує нас проаналізувати та докорінно змінити програми навчання бойової підготовки з урахуванням новітніх підходів, форм і способів застосування військ. Заняття військово-спортивним багатоборством дозволяють покращити рівень фізичної підготовленості курсантів ВВНЗ.