ПОРІВНЯННЯ СТАНУ ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ, ЯКІ ЗАЙМАЮТЬСЯ ЗА РІЗНИМИ ФІТНЕС-ПРОГРАМАМИ - Потапова, О. В. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
Проаналізовано літературу з фізичного виховання дітей 10–11 років і навчальні програми з ігрових видів спорту й одноборств. Проведено оцінку рівня функціональних показників фізичної підготовленості та фізичного розвитку у дітей 10–11 років, які протягом 2–3 років займаються за різними фітнес-програмами. Порівняно вплив різних фітнес-програм (спортивних ігор та одноборств) на здоров’я дітей. Експериментально доведено пріоритетність використання навчальних фітнес-програм бойових мистецтв для підвищення рівня фізичної підготовленості та фізичного розвитку учнів 10–11 років. Дослідження було проведено в жовтні 2020 р. на базі загальноосвітніх шкіл № 81, № 108 та м. Запоріжжя. У дослідженні взяли участь 40 дітей, котрі займаються за різними фітнес- програмами від 2 до 3 років (по 10 хлопчиків і дівчаток – одноборствами спас, 10 хлопчиків – футбол і 10 дівчаток із волейбольної групи) більше 2 років. Були проведені тести для визначення фізичної підготовленості та працездатності серцево-судинного та дихального апаратів. Порівняння проводилося між хлопцями (спас – футбол) і дівчатами (спас – волейбол). Найменший рівень активності протягом всього тренування у волейболі є значно меншим, ніж у футболі чи одноборствах. Найбільший позитивний вплив на серцево-судинну і дихальну системи дала програма тренувань у футболі через переважне застосування вправ для розвитку кардіо- респіраторного блоку та поясу нижніх кінцівок. Недоліком стали низькі показники розвитку, що обмежує гармонійність розвитку організму дітей. Отримані дані показали: заняття спасом, маючи високий рівень активності, позитивно впливають на серцево-судинну систему та дихальний апарат, ефективно розвивають гнучкість. Вправи з боротьби дозволяють гармонійно розвивати м’язи верхніх і нижніх кінцівок, шиї та тулуба, а також координацію рухів і рівновагу тіла. Що стосується фізичної підготовленості та функціонального стану серцево-дихальної частини, то діти, які займаються спасом, показали результати однакового рівня, а у гнучкості – істотно кращі, ніж діти, котрі займаються ігровими видами спорту. Також завдяки достатній кількості загальнорозвиваючих вправ і різноманітних методів тренувань бойові мистецтва сприяють гармонійному розвитку тіла дітей молодшого шкільного віку.