ПОЛІТИЧНИЙ КЕЙС У ЦІЛЕПОКЛАДАННІ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ ТА СПОРТУ - Саїнчук, М. М. (Фізичне виховання та спорт, 2021)
Розглянуто вплив політичних обставин на вектор розвитку та вибір цілепокладання фізичної культури та спорту. Встановлено, що найбільш серйозним поштовхом до масового розвитку фізичної культури та спорту були політичні мотиви. Зарубіжний і вітчизняний бекграунд фізичної культури і спорту схожий в тому, що політичний кейс завжди присутній. Із початку ХІХ ст. окремі європейські країни досить успішно використали гімнастику, а згодом і спорт для вирішення складних і дражливих суспільно-політичних питань (здобуття незалежності, пропаганда державності чи устрою). Фізична культура та спорт розвивалися у фарватері ментального цілепокладання: через фізичне до духовного. В Україні політичні мотиви теж дали старт інституціоналізації фізичної культури та спорту. Стейкхолдери вільної України розвивали руханкові товариства для фізично-ментального виховання молоді, національного самоствердження. Ідея стейкхолдерів вільної України використати фізичну культур і спорт (до ХХ ст. гімнастику, руханку та спорт) у політичних цілях була не нова, цю практику запозичили з Європи і застосували в Україні. Вітчизняна фізична культура і спорт як інституція всю свою історію експлуатується в політичних цілях, за таких умов у ній відбувалися найбільші, найсуттєвіші зрушення та прориви. У перші десятиліття ХХІ ст. політичний кейс і надалі домінує у фізичній культурі та спорті: для спорту – це культурна ідентифікація, а для фізичного виховання – здоров’я і фізичні кондиції. Виявлено, що в цивілізованих країнах світу в просування соціально важливого проекту, пов’язаного із фізичним вихованням і спортом, обов’язково включають політичний кейс нарівні з багатьма іншими. Будь-які ініціативи потребують політичного супроводу та підтримки, інакше вони залишатимуться маргінальними, якими б вони гуманними та чудовими не були. Встановлено, що політичний кейс фізичної культури і спорту в Україні залишається проторадянським. До усвідомлення нового, виробленого спільними зусиллями фахівців, а не скинутого зверху цілепокладання справа не дійшла.