ВПЛИВ ЗАСОБІВ КАРАТЕ НА ПСИХОФІЗИЧНИЙ ТА ДУХОВНО-МОРАЛЬНИЙ РОЗВИТОК ПІДЛІТКІВ - Єланська, О. О. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Модернізація системи фізичного виховання на основі впровадження особистісно орієнтованого змісту фізкультурно-спортивної підготовки, що відповідає способу життя дітей, соціально-психологічному та морфофункціональному статусу, актуалізує необхідність пошуку й обґрунтування інноваційних технологій і методик, заснованих на спортивно орієнтованих формах організації фізичного виховання, розширенні застосування нетрадиційних засобів фізичної культури в цілісному процесі освіти та розвитку учня-підлітка. У статті стверджується, що ефективним засобом вирішення даної проблеми є впровадження елементів карате у зміст шкільної програми з фізичного виховання. Наголошено, що підлітковий вік характеризується неабияким навантаженням на емоційну сферу, що може спричинити дезадаптивні емоційні зриви та кризи. Водночас саме через такі внутрішні конфлікти формується особистість. Своєю чергою, оздоровчий, духовно-вольовий, духовно-моральний розвиток особистості, що здійснюється засобами карате під час занять учнів-підлітків у єдності та нерозривному взаємозв’язку, сприятиме усуненню даної суперечності та формуванню кращих індивідуальних якостей кожного учня. Інноваційна здоров’язбережувальна технологія, заснована на реалізації засобів традиційного карате на уроках фізичної культури, вирізняється конкретним змістом і тренувальним ефектом, що суттєво підвищує рівень здоров’я, покращує показники загальної працездатності та сприяє актуалізації цінностей фізичної культури. Стверджується, що системне застосування засобів традиційного карате під час уроків фізичної культури значно поліпшить рівень психічного і соматичного здоров’я підлітків, сприятиме розвитку фізичних якостей. Звернення до таких нетрадиційних видів спорту, як карате, може забезпечити гармонізацію тілесного (фізичного) та духовного (культурного) в особистості; виступає як мотиваційна складова частина самовиховання особистості.