ГОТОВНІСТЬ МАЙБУТНЬОГО БАКАЛАВРА ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ ДО НАДАННЯ ДОЛІКАРСЬКОЇ ДОПОМОГИ ЯК ОЧІКУВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ - Вєрітов, О. І.; Марамуха, Н. М. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
У статті проаналізовано наукові джерела з проблематики підготовки майбутніх бакалаврів фізичної культури і спорту до надання долікарської допомоги. Виявлено недостатню розробленість теоретичних і методичних засад підготовки бакалаврів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» до надання такої допомоги. Обґрунтовано, що готовність майбутніх бакалаврів фізичної культури і спорту до надання долікарської допомоги – це інтегративне особистісне утворення, яке забезпечує теоретичну і практичну відповідність фахівця вимогам професійної діяльності в аспекті збереження життя та здоров’я суб’єктів спортивної або фізкультурної діяльності у загрозливих ситуаціях. Показано, що професіографічний конструкт готовності майбутніх бакалаврів фізичної культури і спорту до надання долікарської допомоги інтегрує такі складники: – здатність швидко орієнтуватися у ситуаціях професійної діяльності, поділяючи їх за ступенем безпеки для себе та постраждалого, визначаючи при цьому тактику і стратегію дій з подолання негативних наслідків загрозливої ситуації (поведінковий компонент); – спеціальні знання, необхідні для вибору найбільш доцільних програм надання долікарської допомоги з урахуванням наявних засобів (когнітивний компонент); – операційні паттерни, необхідні для здійснення маніпуляцій, спрямованих на збереження життя та здоров’я постраждалих суб’єктів спортивної або фізкультурної діяльності (операційний компонент). Відповідно до змісту конструкту виділено поведінковий, когнітивний та операційний критерії готовності бакалаврів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» до надання долікарської допомоги. Доведено доцільність спрямування окремих компонентів освітньо- професійних програм підготовки бакалаврів спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» на формування готовності до надання долікарської допомоги. Наголошено, що подальші наукові зусилля мають бути спрямовані на обґрунтування показників і засобів оцінювання готовності майбутніх бакалаврів фізичної культури і спорту до надання долікарської допомоги у професійній діяльності.