СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МІНІБАСКЕТБОЛУ В ДОНЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ - Гейтенко, В. В.; Сорокін, Ю. С. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
У статті розглянуто проблеми сучасного мінібаскетболу в Донецькій області. Проведено анкетування тренерів Донецької області, які проводять навчально-тренувальний процес з баскетболу, з метою виявлення проблем дитячого баскетболу в області. Визначено кількість тренерів, які займаються підготовкою юнаків та дівчат, вік, тренерський стаж роботи, перспективи розвитку мінібаскетболу в області. До основних проблем розвитку мінібаскетболу в Донецькій області тренери відносять: недостатню кількість тренерів – 65,5%, недостатність баскетбольних баз в області – 52,5%, конкурентність інших видів спорту (футбол, хокей, волейбол) – 45,8%, недостатню кількість команд віком від 6 років – 32%, відсутність науково-методичних розробок, матеріалів та навчальних програм для набору з 6 років у спортивну секцію баскетболу – 24,5%, матеріально-технічне забезпечення для проведення занять з дітьми віком 6–7 років – 12,5%. Обґрунтовані умови вирішення проблем розвитку та становлення мінібаскетболу в Донецькій області. Проведені дослідження свідчать про наявність тенденції до ранньої спеціалізації та розходження думок фахівців щодо віку початку занять мінібаскетболом та змісту програми тренування на початковому етапі підготовки. Проблеми сучасної підготовки дітей в умовах ранньої спеціалізації у спортивних іграх та їх зв’язок із побудовою навчально-тренувального процесу. Доведено, що рання спеціалізація у спортивних іграх та світовий практичний досвід західних баскетбольних академій свідчить, що діти з 6–7-річного віку можуть успішно вчитися азів баскетболу, а потім починають систематично тренуватися і брати участь у змагальній діяльності. Позитивним аспектом раннього відбору є можливість краще відібрати фізично обдарованих дітей, але з такими спортсменами треба працювати інакше, і не всі тренери готові до такої роботи. Тенденції сучасного баскетболу вказують на велику вірогідність досягнення спортивних успіхів завдяки ранній спортивній спеціалізації та ранньому відбору. У разі початку занять мінібаскетболом з дітьми 6–7 років необхідно враховувати вікові особливості фізичного та психологічного розвитку дитини, що є запорукою спортивного довголіття.