ВПЛИВ ЗАСОБІВ ОДНОБОРСТВ НА ПОКАЗНИКИ СИЛОВИХ ЗДІБНОСТЕЙ - КарауловаС. I.; Омельяненко, Г. А.; Бессарабова, О. В.; Кондратенко, В. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
На сучасному етапі розвитку України, в умовах активного реформування освітньої, соціокультурної сфери, в тому числі галузі фізичної культури та спорту назріла необхідність пошуку нових ефективних шляхів та засобів удосконалення процесу фізичного виховання молоді. Фізична культура і спорт є одним із важливих засобів різнобічного та гармонійного розвитку студентської молоді. Мета дослідження – обґрунтувати ефективність впливу занять з дзюдо на розвиток силових здібностей студентів коледжу. Об’єкт дослідження – процес фізичного виховання студентів коледжу. Суб’єкт дослідження – студенти коледжу. Предмет дослідження – показники силових здібностей студентів коледжу. Гіпотеза дослідження – заснована на припущенні про позитивний вплив засобів одноборств на розвиток силових здібностей студентів коледжу. Методи дослідження – теоретичний аналіз і узагальнення науково-методичних джерел за темою дослідження, педагогічні спостереження, педагогічний експеримент, методи визначення рівня розвитку силових здібностей, методи математичної статистики. Результати дослідження. Визначено, що заняття з дзюдо мають значний вплив на розвиток силових здібностей студентів. Достовірний приріст показників студентів експериментальної групи спостерігався за всіма тестами визначення показників силових здібностей. Так найбільший відносний приріст спостерігався у студентів експериментальної групи у показниках тесту «Присідання на одній нозі: ліва нога, разів» – 32,64 %; найменший відносний приріст спостерігався у студентів контрольної групи у показниках тесту тесту «Станова сила» 3,56%. Виявлено достовірні відмінності показників студентів експериментальної групи у порівнянні з результатами студентів контрольної групи: у тесті «Кистьова динамометрія: права рука, кг» (t=2,71 при Р˂0,05); тесті «Кистьова динамометрія: ліва рука, кг» (t=2,38; Р˂0,05); «Станова сила, кг», t=2,35( Р˂0,05);у тесті «Присідання за 20 с, разів» (t=2,71 при Р˂0,05); тест «Згинання і розгинання рук лежачи за 20 с, разів» (t=2,18; Р˂0,05); тесті «Присідання на одній нозі: права нога, разів» (t=2,63 при Р˂0,05); тесті «Присідання на одній нозі: ліва нога, разів» (t=2,12 при Р˂0,05); «Піднімання тулуба (руки на грудях), разів» (t=2,50 при Р˂0,05).