ВПЛИВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ НА ПОЛІПШЕННЯ ПОКАЗНИКІВ СПЕЦІАЛЬНОЇ ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ СПОРТСМЕНІВ У ФІГУРНОМУ КАТАННІ НА КОВЗАНАХ - Гулякін, С. В.; Тодорова, В. Г. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Постійно зростаючі вимоги до рівня функціональних можливостей, фізичної та психічної підготовленості фігуристів зумовлені необхідністю систематично виконувати граничні тренувальні та змагальні навантаження для досягнення високого спортивного результату Мета: визначити ефективність експериментальної програми удосконалення спеціальної фізичної підготовленості фігуристів і фігуристок на етапі спеціалізованої базової підготовки у підготовчому періоді. Методи дослідження: В роботі були застосовані методи теоретичного рівня дослідження: аналіз, порівняння, індукція, дедукція; методи емпіричного рівня дослідження (педагогічний експеримент та педагогічне тестування рівня фізичної підготовленості фігуристів). Результати: Порівняння кінцевих показників спеціальної фізичної підготовленості виявило значні переваги у досліджуваних фігуристів експериментальної групи порівняно з контрольною. Показник стрибка вгору з місця був достовірно кращим на 10,75 см (p<0,001) у фігуристів експериментальної групи порівняно з контрольною, стрибків на скакалці на двох ногах за одну хвилину – на 8,0 разів (p<0,001), стрибків на скакалці на одній – на 4,0 разів (p<0,05), викруту рук з палицею – на 6,0 см (p<0,01); проби Ромберга – 2 - на 12,50 с (р<0,001), проби Ромберга – 3 – на 15,00 с (р<0,001), проби Яроцького – на 11,50 с (р<0,001). Показник стрибка вгору з місця був достовірно кращим на 8,50 см (p<0,001) у фігуристок експериментальної групи порівняно з контрольною, стрибків на скакалці на двох ногах за одну хвилину – на 8,0 разів (p<0,001), стрибків на скакалці на одній – на 2,5 рази (p<0,05), викруту рук з палицею – на 7,0 см (p<0,001). Порівняння повторних показників вестибулярної стійкості виявило значні переваги фігуристок експериментальної групи порівняно з контрольною. Показник проби Ромберга – 2 був вірогідно кращим у фігуристок експериментальної групи порівняно з контрольною на 14,50 с (р<0,001), проби Ромберга – 3 – на 17,20 с (р<0,001), проби Яроцького – на 13,00 с (р<0,001). Висновки: На основі результатів проведеного дослідження встановлено ефективність експериментальної програми підготовки у поліпшенні результатів спеціальної (p<0,001) фізичної підготовленості та вестибулярної стійкості у фігуристів і фігуристок у підготовчому періоді на етапі спеціалізованої базової підготовки.