ПРІОРИТЕТНІ МОТИВИ ДО ЗАНЯТЬ ПІЛАТЕСОМ ДІВЧАТ 17–24 РОКІВ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Косянчук, О. В.; Тодорова, В. Г. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
В статті розглядається проблема оздоровлення дівчат юнацького віку, які навчаються у ЗВО, в процесі занять за системою Дж. Пілатеса. Враховуючи позитивні сторони засобів пілатеса, цю систему рекомендовано як щадну і водночас ефективну. Разом з тим, з’ясовано, що раціонально побудований педагогічний процес повинен враховувати мотивацію та інтереси тих, хто займається. Мета: визначення пріоритетних мотивів і інтересів до фізкультурно-оздоровчих занять пілатесом дівчат 17–24 років, які навчаються у ЗВО. Методи дослідження: в дослідженні були використані теоретичні методи дослідження (теоретичний аналіз наукової та методичної літератури) та соціологічні методи дослідження, опитування а також методи математичної статистики. Результати: у результаті проведеного експериментального дослідження було вперше показано, що реалізація принципу «задоволення конкретних потреб людини», однією з яких є потреба у руховій активності; індивідуалізація тренування, для якого важливо збереження відповідності «фізичного навантаження» і особистих властивостей і характеристик; збереження якісного різноманіття засобів і методів, яке визначається раціональним поєднанням і взаємним доповненням різних видів оздоровчих вправ і засобів рекреації. Висновки: Виявлено, що 64% дівчат основним мотивом відвідування фітнес-центрів, висуває бажання скоректувати фігуру, позбавитись зайвої ваги і жировідкладень; 16% – у можливості позбутися стресових станів; 13% – навчитися гарно рухатися, красиво танцювати і 7% опитаних дівчат не можуть визначитися з конкретними мотивами.