ФІЗИЧНА ПІДГОТОВЛЕНІСТЬ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-ЖІНОК ПІДРОЗДІЛІВ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ - Домінюк, М. М. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
У статті досліджено рівень розвитку фізичних якостей та сформованості рухових навичок і вмінь майбутніх офіцерів-жінок підрозділів Національної поліції у процесі навчання у закладі вищої освіти Міністерства внутрішніх справ зі специфічними умовами навчання. У дослідженні взяли участь майбутні офіцери-жінки 1-2-х курсів навчання (n=68) Львівського державного університету внутрішніх справ. Було сформовано дві групи: до першої групи увійшли курсантки 1-го курсу університету (n=32), до другої групи – курсантки 2-го курсу (n=36) відповідно. Дослідження проводилося упродовж року й було розподілено на 4 етапи, протягом яких планувалися контрольно-перевірочні заняття з метою дослідження рівня розвитку фізичних якостей та сформованості рухових навичок і вмінь майбутніх офіцерів-жінок Національної поліції. Методи дослідження: аналіз літературних джерел, педагогічне спостереження, педагогічне тестування, методи математичної статистики. Наукова новизна отриманих результатів полягає в практичній перевірці ефективності чинної системи фізичної підготовки майбутніх офіцерів-жінок підрозділів Національної поліції у процесі навчання у закладі вищої освіти Міністерства внутрішніх справ зі специфічними умовами навчання. За результатами дослідження виявлено недостатній рівень фізичної підготовленості майбутніх офіцерів-жінок підрозділів Національної поліції, що може не дозволити їм ефективно займатися професійною діяльністю й у перспективі виконувати службові завдання за призначенням. Крім того, відмічається негативна динаміка у розвитку фізичних якостей та сформованості рухових навичок і вмінь курсанток вже на 2-му курсі навчання. Найбільш виражений регрес виявлено у розвитку силових якостей (комплексно-силова вправа) та витривалості майбутніх офіцерів-жінок (біг на 1000 м).