СУЧАСНИЙ СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПЛАВАННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА В ПІСЛЯВОЄННИЙ ПЕРІОД - Білов, С. О.; Тищенко, В. О. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Умови війни та післявоєнний період мають значний вплив на розвиток плавання, яке використовується як засіб забезпечення безпеки та переміщення військових частин. У майбутньому плавання може продовжити свій розвиток, зокрема, через впровадження нових технологій та методів тренувань, підвищення рівня безпеки на воді. Також можливо з’явлення нових дисциплін і спортивних змагань, що привернуть більше уваги як глядачів, так і спортсменів. Мета дослідження – здійснити аналіз сучасного стану та перспектив розвитку плавання в Україні. Об’єкт дослідження – особливості сучасного спорту України. Предмет дослідження – перспективні шляхи змін у плаванні в Україні. Методи дослідження: аналіз та узагальнення спеціальної літератури, документальних джерел та матеріалів мережі Інтернет; системний аналіз; історико-логічний метод. Результати дослідження. Однією з перспектив розвитку плавання як виду спорту є його вдосконалення та підвищення рівня професіоналізму. Перспективи розвитку плавання є досить обширними і включають певні напрямки, такі як впровадження сучасних методів і засобів тренувань, які включають в себе використання спеціального обладнання та аналізу даних; використання плавання як засобу відновлення та реабілітації; розробка програм та ініціатив, спрямованих на підвищення доступності плавання для всіх категорій населення, може допомогти залучити більше людей до цього виду спорту та фізичної активності; розробка нових технологій та видів плавання, які мають менший вплив на довкілля, що допоможе зменшити екологічний слід плавання та зберегти природні ресурси; організація спеціальних програм для початківців і розвиток інфраструктури для тренувань може привернути більше людей до зайняття плаванням та спортом в цілому. Висновки. Плавання має великий потенціал для розвитку в Україні, який може бути використаний для зміцнення здоров’я населення, підтримки спортивних досягнень, розвитку туризму та інфраструктури, сприяти подальшому розвитку плавання як виду спорту та його популяризації серед широкої аудиторії. Важливо розуміти, що цей процес потребує певних зусиль та інвестицій, але в довгостроковій перспективі це може принести значну користь для всієї країни.