АНАЛІЗ ТА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЗМАГАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЮНИХ БАСКЕТБОЛІСТОК - Комоцька, О. С.; Сушко, Р. О. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Порушення планового процесу багаторічної підготовки вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл через локдауни і війну в Україні спричинили збій у системному опануванні необхідними навичками. Сучасні тенденції розвитку баскетболу свідчать про наявність відставання як за окремими видами підготовки (теоретичної, технічної, тактичної, психологічної, фізичної) стосовно індивідуального рівня підготовленості кожного гравця відповідної вікової категорії і гендеру, так і інтегральної підготовки юнацьких баскетбольних команд в цілому. Вивчення особливостей змагальної діяльності юних баскетболісток сприятиме узагальненню впливових чинників ефективності змагальної діяльності, а аналіз і інтерпретація отриманих результатів – корекції навчально-тренувального процесу юних спортсменок у баскетболі. Мета – визначити, проаналізувати і обґрунтувати найвпливовіші чинники ефективності змагальної діяльності юних баскетболісток за результатами їх виступу у чемпіонатах Європейської дівочої баскетбольної ліги сезону 2022/2023 р.р. Методи дослідження: аналіз та узагальнення даних науково-методичних літературних джерел і інформативних даних мережі Інтернет, контент-аналіз, методи математичної статистики. Результати. Узагальнено і проаналізовано 16 техніко-тактичних показників ефективності змагальної діяльності восьми команд-учасниць фінального турніру Європейської дівочої баскетбольної ліги (EGBL) у сезоні 2022/2023 р.р. у віковій категорії U-16. Визначено кількісні співвідношення перемог/поразок та набраних/пропущених очок командами-учасницями EGBL за 16 ігор для команд, що посіли 1–4 місця і 21 гра для команд, що посіли 5–8 місця. Висновок. З’ясовано значущість впливу основних показників реалізації кидків (двохочкових, трьохочкових, штрафних) та підбирань м’яча у захисті та нападі на успішність змагального результату, відображеного у турнірній таблиці, що обґрунтовано якісними статистичними показниками (перехоплення, втрати, блок-шоти, внесок очок гравцями заміни). Не виявлено лінійної залежності у співвідношенні перемог/поразок та набраних/пропущених очок командами-учасницями EGBL.