ВПЛИВ СТАНДАРТИЗАЦІЇ НА ЯКІСТЬ НАДАВАНИХ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНИХ ПОСЛУГ В РЕГІОНАЛЬНИХ СПОРТИВНИХ ОБ’ЄКТАХ - Цьось, А. В. (Фізичне виховання та спорт, 2023)
Для досягнення й підтримки високого рівня якості фізкультурно-спортивних послуг, що надаються спортивними об’єктами територіальних громад, важливим є компетентне розроблення системи стандартів в галузі фізичної культури і спорту. Метою статті є аналіз впливу стандартизації на якість фізкультурно- спортивних послуг, що надаються регіональними спортивними закладами. Виявлено, що викладання фізичної культури передбачає використання компетентного підходу, спрямованого на формування ключових компетенцій у здобувачів освіти в галузі фізичного виховання. Дослідження показало, що управління фізичною культурою і спортом здійснюється на основі розробленої системи стандартів, що характеризують вимоги до здійснення освітньої діяльності, в наданні якісних фізкультурно-спортивних послуг жителям територіальних громад. Необхідність дотримання стандартизованих вимог до фізичної культури і спорту в територіальних громадах пояснюється потребою покращити якість фізкультурно-спортивних послуг, що надаються, зокрема за допомогою розробки та застосування спеціальних програм підвищення кваліфікації викладачів фізичної культури в регіональних спортивних об’єктах. Розширення повноважень органів влади територіальних громад дало можливість розроблення індивідуальних моделей розвитку фізичної культури і спорту з урахуванням потреб населення конкретної територіальної громади. Дотримання вимог у процесі стандартизації фізичної культури й спорту дає можливість підвищити якість надаваних фізкультурно-спортивних послуг у регіональних спортивних об’єктах. З огляду на необхідність розроблення та впровадження нових та інноваційних стандартів для підвищення якості спортивних послуг, що надаються в регіональних спортивних закладах різних територіальних громад описано практичне значення та перспективи подальших досліджень. Детальнішого вивчення потребує проблема пошуку можливостей для розширення повноважень адміністрації територіальних громад щодо управління якістю наданих фізкультурно-спортивних послуг, збільшення фінансування фізичного виховання і спорту з метою вдосконалення матеріальної бази й залучення високопрофесійних працівників для підготовки спортсменів і реалізації спортивно-оздоровчої діяльності населення.