ОСОБЛИВОСТІ ТЕХНІКО-ТАКТИЧНИХ ДІЙ У ФРАНЦУЗЬКОМУ БОКСІ САВАТ - Коновальчук, А. М. (Фізичне виховання та спорт, 2024)
Між спортивною боротьбою й спеціальними напрямами бойових мистецтв, зокрема французьким боксом сават, разом з великою кількістю спільних ознак, що належать до вдосконалення тактичної й технічної майстерності, розвитку фізичних якостей, психологічної підготовленості, є також принципові відмінності, які вливають на тренувальний процес. Значна частина прийомів і фізичних вправ у французькому боксі сават суворо детермінована правилами змагань. Це дає змогу більшу частину технічного арсеналу бійців сформувати у вигляді досить стійких рухових навичок, підкріплених відповідним рівнем розвитку фізичних якостей, технічної майстерності та психологічної підготовленості. Мета статті – проаналізувати особливості техніко-тактичних дій у французькому боксі сават. Результати дослідження. Сават – це дисциплінований вид єдиноборств, який поділяє олімпійські цінності участі, чесної гри, поваги до правил. Специфіка ведення бою у французькому боксі – уміти завдавати кожного важливого удару рукою та ногою так, щоб противник намагався вас ударити. Неправильно намагатися навчати початківців ударів руками та ногами й захисних рухів водночас. Більшість людей не можуть мати два ставлення до одного предмета одночасно. Робота ніг, а саме пересування рингом чи татамі, є важливою для того, щоб регулювати дистанцію в розділах Assaut (технічний) і Combat (повний контакт). Оскільки в сават боксують взутими й ударів завдають лише стопою, це робить такий вид спорту чистішим у технічному виконанні, з огляду на що збільшується дистанція між спортсменами, що дає змогу завдавати ударів з великою амплітудою. Висновки. Отже, аналізуючи особливості техніко-тактичних дій у французькому боксі сават, розуміємо, що робить цей вид єдиноборств настільки видовищним та цікавим. Чистота ведення поєдинку за рахунок дальньої дистанції, що зумовлюють також правила французького боксу, а саме те, що удар ногою завдають тільки саваткою. Таке поєднання ударів класичного боксу з ударами ногами робить цей вид спорту популярним у всьому світі.